Saturday, January 10, 2009

Kempen di Kuala Terengganu - Malaysiakini

Source: Prokhairy


Malaysiakini - KJ yang prihatin

Pembentukan Dasar Masyarakat Penyayang dan Prihatin oleh kerajaan adalah satu saranan kepada kita warga Malaysia supaya membentuk masyarakat Malaysia yang penyayang dan prihatin tanpa mengira usia, agama dan bangsa. Sehubungan dengan itu, semalam Khairy Jamaluddin serta golongan muda peti undi Chendring, melawat rumah ke rumah untuk memberi sedikit sumbangan kepada golongan warga emas di Kg Baran Chendring, Kuala Terengganu.

Cikgu Jah Bte Mahmud berusia 75 thn

Tuan Mahmud Embung berusia 74 thn
Tuan Sulung Bin Ali Berusia 78 thnTuan Ngah Bin Ismail Berusia 70 thn 

Tuan Kecik Tuan Salleh Berusia 87 thn, beliau adalah anak kepada ketua Kampong yang pertama Kg Baran

Che Kuanbak Berusia 70 thn mengalami penyakit angin akmar sejak 6 bulan yang lalu

Tuan Jarah Tuan Jusuh Berusia 70 thnKJ, Wahid bertembung, bertegur Sapa

KUALA TERENGGANU, Kemesraan dan kematangan berpolitik jelas tergambar antara pemimpin Umno dan PAS semasa melawat rumah ke rumah pada pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu.

Naib Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin, yang tiba-tiba bertembung dengan calon PAS Mohd Abdul Wahid Endut di Kampung Raja Chendering dalam Dewan Undangan Negeri kawasan Batu Buruk kira-kira 4 petang, bertegur sapa dan saling beramah mesra.

Khairy ketika itu menunggang motosikal "kapcai" bersama beberapa petugas pilihan raya dalam lawatan rumah ke rumah apabila bertembung dengan Mohd Abdul Wahid yang mahu memulakan lawatan rumah ke rumah di kawasan yang sama.

Anggota Parlimen Rembau itu dan Mohd Abdul Wahid serta penyokong mereka kemudian sempat berbual mesra dan berjenaka selama kira-kira 10 minit berbicara mengenai kempen masing-masing sebelum mereka meneruskan program menemui pengundi.

Semasa pertemuan itu, Khairy kedengaran memberitahu Mohd Abdul Wahid supaya PAS tidak menggunakan taktik menyerang peribadi, sambil disambut oleh beberapa orang sekeliling mereka yang berkata "let's the best man win".

Ketika mengulas mengenai pertembungan itu, Khairy berkata ia menunjukkan kedua-dua parti saling bekerja keras bagi memastikan kemenangan.

"Pertembungan tadi cukup mesra. Tadi dia (Mohd Abdul Wahid) ada kata pendekatan BN ini cukup baik.

"Dia kata kempen yang dijalankan BN juga cukup baik kerana kita tidak menyerang peribadi calon. Kita ucap tahniah pada dia. Kita nampak kempen yang dijalankan oleh kedua-dua parti cukup matang dan berhemah," katanya.

Khairy berkata terdapat segelintir penyokong PAS sendiri tidak menyenangi strategi Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menggunakan serangan peribadi dalam kempennya.

"Saya dengar cerita, penyokong PAS dan jentera PAS tidak senang dengan kehadiran Anwar... bila dia buat serangan peribadi termasuk menyamakan Umno dengan Israel, ini yang tidak boleh diterima mereka (penyokong PAS)," katanya.

Sebelum itu, Mohd Abdul Wahid memberitahu pemberita beliau yakin mendapat sokongan pengundi Cina pada pilihan raya kali ini.

"Sokongan daripada pengundi Cina saya amat berpuas hati dan saya telah terangkan kepada mereka tentang wadah perjuangan saya dalam Pakatan Rakyat dan saya yakin mereka menyokong saya," katanya.

Pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara Mohd Abdul Wahid, calon BN Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh, dan calon Bebas, Azharudin Mamat alias Adam.

Malaysiakini - Perlawanan persahabatan Futsal Chendring Kuala TerengganuTIDAK dinafikan ramai golongan remaja belia hari ini terutama belia lepasan sekolah banyak menghabiskan masa dengan kerja-kerja yang tidak mendatangkan hasil. Dengan melibatkan diri mereka dengan persatuan, kelab dan pertubuhan belia sekurang-kurangnya dapat mengisi masa yang terluang untuk kegiatan-kegiatan yang lebih berfaedah terutama pada hari Jumaat, Ahad dan hari-hari kelepasan awam. Oleh itu, program perlu disusun dengan rapi agar menjadi daya penarik kepada mereka untuk menjadi ahli kepada mana-mana pertubuhan-pertubuhan belia sama ada peringkat kampung, daerah atau negara.

Di samping keinginan memupuk semangat setiakawan, hari ini Khairy Jamaluddin turun kegelangang futsal pula untuk mengenali dengan lebih dekat lagi kepada pengundi-pengundi muda Chendring dalam programnya perlawanan Persahabatan futsal yang bertempat di DS Sport Centre Futsal & Badminton Chendring.

Khairy yang mewakili Pasukan Exco Pemuda Umno Malaysia memberi siangan yang hebat kepada Pasukan Pemuda Kemaman + Pemuda Peti Undi Chendring, beliau juga turut menyumbangkan satu gol kepada pasukannya.

Apa yang lebih penting disini ialah pembentukan kerja secara berpasukan telah berjaya diwujudkan melalui acara tersebut. Persefahaman dapat dipertingkatkan disamping dapat melahirkan semangat perpaduan yang sihat diantara pemimpin dan akar umbi.Jentera BN tingkat kempen SMS, internet

KUALA TERENGGANU: Jentera pilihan raya Barisan Nasional (BN) diminta meningkatkan kempen terutama menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) menjelang hari mengundi pada pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu, 17 Januari ini.

Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin, berkata jentera pilihan raya BN sedang mengumpul semua nombor telefon pengundi muda di Parlimen Kuala Terengganu dan bahan kempen akan dihantar melalui SMS, selain internet.

Katanya, SMS digunakan kerana lebih mudah difahami dan diterima golongan muda bukan saja berada di kawasan Parlimen Kuala Terengganu, malah pengundi berdaftar di luar negeri ini.

"Kita sudah arahkan jentera pilihan raya BN yang berkampung di kawasan Parlimen Kuala Terengganu supaya menggandakan usaha berkempen sehingga ke hari pengundian, terutama mengedarkan bahan kempen melalui SMS," katanya selepas menghadiri Majlis Menjana Modal Insan Terbilang di Dewan Gemilang Sekolah Kebangsaan (SK) Gong Kapas, di sini, semalam.

Selain calon BN Parlimen, Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh, hadir sama Guru Besar SK Gong Kapas, Hafsah Mohamad dan Pengerusi Persatuan Ibu Bapa dan Guru-guru (PIBG), Raja Ghazali Abdul Rahman.

Khairy yang juga Ahli Parlimen Rembau, berkata jika dilihat pada trend pengundi muda, sokongan dan kecenderungan mereka kepada calon BN dan Pas sama, tetapi BN memiliki kelebihan kerana Wan Ahmad Farid masih muda jika dibandingkan calon Pas, Mohd Abdul Wahid Endut.

Katanya, Wan Ahmad Farid adalah bekas Exco Pergerakan Pemuda dan pernah memegang jawatan Ketua Pergerakan Pemuda Umno Bahagian Kuala Terengganu, selain memahami kehendak golongan muda.

Friday, January 9, 2009

Malaysiakini - Lawatan KJ di Kuala Terengganu 08/01/09

"Kemunculan Khairy telah membawa satu kejutan kepada guru, ibu bapa dan murid yang menghadiri Majlis Menjana Modal Insan Terbilang di Sekolah Kebangsaan Gong Kapas". Kata pengerusi PIBG sekolah tersebut.
Pemuda Umno desak Israel dikenakan sekatan ekonomi

KUALA TERENGGANU: Pergerakan Pemuda Umno mendesak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenakan sekatan ekonomi dengan segera terhadap Israel kerana menceroboh bumi Palestin yang sehingga kini mengorbankan ratusan nyawa.

Naib Ketuanya, Khairy Jamaluddin, berkata pergerakan itu menyokong kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, yang mahukan PBB mengadakan sidang tergempar, sekali gus membentang satu resolusi untuk masyarakat dunia mendesak sekatan ekonomi terhadap Israel.

"Saya rasa bahawa masa untuk mengutuk sudah terlambat...ratusan rakyat Palestin sudah terkorban nyawa mereka.


"Kalau kita hanya nak minta kutuk serangan itu, ia tidak mencukupi. Kita kena bertindak dan kena bagi kata dua kepada Israel, kalau mereka tidak berhenti serangan di Gaza mereka akan dikenakan tindakan sekatan ekonomi," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui di Majlis Menjana Modal Insan Terbilang di Sekolah Kebangsaan Gong Kapas di sini hari ini yang turut dihadiri oleh calon Barisan Nasional (BN) Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh.

Khairy berkata jika perkara itu tidak dapat dipersetujui, masyakarat dunia melalui perhimpunan PBB harus bertindak untuk membawa satu resolusi yang memberi tekanan kepada kerajaan Amerika Syarikat untuk berbuat demikian.


Jika keadaan itu masih tidak mencukupi, beliau berkata PBB sebagai badan dunia harus membuat ugutan menggunakan campur tangan tentera ke atas Israel untuk membawa ketenteraman di Semenanjung Gaza.Lawatan Kawasan Peti Undi

Pada pukul 2.00 pm pula Khairy tiba di kawasan Peti Undi Dun Batu Buruk untuk menghadiri sesi perjumpaan bersama pemuda di Kawasan tersebut. Kehadiran beliau di kawasan peti undi Dun Batu Buruk, sedikit sebanyak telah menyuntik semangat Pemuda kawasan tersebut untuk terus menjalankan tugas sebagai jentera Pemuda Umno dengan jayanya. Khairy juga berharap pemuda di kawasan tersebut akan memastikan dan membantu pengundi muda keluar untuk mengundi Calon Barisan Nasional, Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh
Khairy turun padang bermain Bola Sepak

Pada sebelah petangnya pula, Khairy turun bersama pengundi muda Chendering untuk bersama-sama bermain bola Sepak di padang bola Chendering. Khairy yang memakai jersi bernombor 10 mewakili pasukan Jaya Bakti menentang Pasukan Raja Baran.

Perlawanan yang senget itu berakhirnya dengan keputusan seri 4-4, Setelah menamatkan perlawan tersebut, Khairy menyampaikan sumbangan cendera mata kepada permain yang menyertai perlawanan tersebut.


PM minta Masjid adakan solat hajat untuk palastin

Disebelah malamnya pula Khairy menunaikan solat Isyak dan solat hajat berjemaah bersama Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan qariah Masjid Engku Long, Kuala Ibai.

Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi meminta masjid di seluruh negara mengadakan solat hajat selepas menunaikan solat Jumaat esok bagi mendoakan keamanan di bumi Palestin.

Abdullah berkata beliau telah meminta Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi untuk memaklumkan perkara tersebut kepada semua masjid di seluruh negara.

"Saya minta semua umat Islam di negara ini supaya sama-sama mengadakan solat hajat selepas sembahyang Jumaat. Kita doa kepada Allah s.w.t supaya bumi Palestin kembali aman.

"Semoga Allah akan makbulkan doa kita," katanya ketika berucap selepas menunaikan solat Isyak dan solat hajat berjemaah bersama qariah Masjid Engku Long, Kuala Ibai di sini malam ini.

Katanya sebagai umat Islam, pendekatan agama diambil untuk meminta pertolongan daripada yang Esa.

Abdullah berkata bagi membantu mangsa-mangsa yang tertindas di bumi Palestin itu juga kerajaan telah menyalurkan bantuan dana sebanyak RM3.5 juta melalui Mercy Malaysia, sebuah pertubuhan bantuan kemanusiaan sukarela.

Beliau berkata Mercy juga telah mendapat kebenaran daripada kerajaan Mesir yang bersedia membuka laluan sempadannya bagi membolehkan pasukan itu memasuki Semenanjung Gaza.

Lawatan ke kawasan peti undi

Pada jam 9.00 malam, Khairy meneruskan siri lawatannya ke Peti Undi Chendering bersama Pemuda Bahagian Kemaman, dalam lawatan yang ringkas tersebut beliau telah memberi sepatah dua kata kepada jentera di Kawasan tersebut agar bersama-sama memikul tanggungjawab bersama dan memastikan kemenangan kepada Barisan Nasional.

“Yang berat sama dipikul, yang ringan sama di jinjing”, demikanlah ungkapan yang diberikan oleh Khairy. Kepada Jentera Pemuda di kawasan tersebut.


Majlis makan malam ramah mesra kelab belia (MAYC) Kg Chendring

Pada jam 9.30 malam pula Khairy menghadiri Jemputan ke Majlis Malam Ramah Mesra Kelab Belia (MAYC) KG Raja, Chendring, yang turut disertai oleh Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Seri Ismail Sabri Bin Yaakob.

Bagaimana pun Khairy yang terlebih dahulu sampai di majlis tersebut, memulakan ucapannya terlebih dahulu sebelum ketibaan Dato’ Seri Ismail Sabri.

Beliau menegaskan kepada pengundi-pengundi yang hadir pada malam itu, jika mahu memilih pemimpin yang boleh memimpin Kuala Terenganu ini biarlah seorang pemimpin yang datang dari parti yang boleh membawa kemajuan dan membangunkan kawasan Terenganu ini.

Khary berkata Negeri Terenganu amat bertuah kerana dahulunya memiliki dua orang Timbalan Menteri yang cukup cakna, banyak membawa pembangunan, senang hendak dapat peruntukkan dan macam-macam lagi, setelah Allahyarham Datuk Razali, meninggal dunia kini tinggal seorang Timbalan Menteri yaitu Datuk Wan Ahmad Farid.

Jika pengundi di Kuala Terengganu memilih Calon Parti PAS hanya semata-mata mahu membangkang Kerajaan, berlakulah satu kerugian, dimana pengundi di Kuala Terengganu sudah tidak mempunyai Timbalan Menteri lagi dan tidak ada seorang pun yang berkedudukan di peringkat kebangsaan yang ada hanyalah seorang Ahli Parlimen yang biasa sahaja.

Jika memilih calon PAS dia hanya akan menjadi Ahli Parlimen Pas, dia tidak boleh buat apa-apa hanya sekadar menjadi ahli Parlimen biasa sahaja, tidak dapat peruntukan apa-apa, tidak dapat membawa pembanguanan di negeri Terengganu,,hanya duduk di Parlimen sebagai seorang ahli pembangkang.

Setelah selesai memberi ucapannya Khairy turut meluangkan masa melawat ke beberapa kawasan peti undi lagi.
Tuesday, January 6, 2009

Malaysiakini - KJ turun padang beri semangat kepada jentera BN di Kuala Terengganu


Malaysiakini - Khairy yakin BN menang di Kuala Terengganu

Kuala Terengganu 6 Jan – Naib Ketua Pemuda Umno Malaysia, Khairy Jamaluddin berkata beliau yakin calon Barisan Nasional (BN), Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh, memenangi pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu pada 17 Januari ini.

Kata Khairy, jika dilihat dari segi kehadiran jentera pemuda hari ini, jelas menunjukkan persiapan jentera Pemuda Barisan Nasional kali ini begitu mantap dan BN tidak mempunyai sebarang masaalah berbanding dengan parti Pas yang mempunyai sedikit masaalah dalaman dan sedikit sebanyak boleh menjejaskan moral dalaman parti tersebut.

Beliau berkata demikian ketika ditemuramah oleh wartawan di majlis pelancaran jentera pilihan raya kecil pergerakan sayap BN di Dewan Konvensyen Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu semalam.

Khairy juga bersependapat dengan pandangan Datuk seri Najib bahawa, Pemimpin UMNO dan BN yang berkempen dalam pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu haruslah bersikap rendah diri dan mesra bersama rakyat.

Turut hadir Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said; Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat; Presiden Gerakan, Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon; Naib Presiden MIC, Datuk S. Sothinathan, dan calon BN, Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh.

Didalam Majlis yang gilang gemilang tersebut,Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, Pemimpin UMNO dan Barisan Nasional (BN) yang berkempen dalam pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu perlu bersikap rendah diri.

Dengan pendekatan tersebut ia mampu menarik sokongan rakyat ketika berkempen bagi memastikan kemenangan calon BN pada pilihan raya kecil tersebut.

"Jangan berlagak... naik kereta mewah dan jangan berlebihan (ketika bertemu pengundi). Pegang kepada satu prinsip bahawa kita hamba kepada rakyat, itulah anak kunci kepada kejayaan BN.

"Saya minta pemimpin yang turun padang supaya mesra rakyat,'' katanya ketika melancarkan jentera pilihan raya kecil pergerakan sayap BN untuk pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu di Taman Tamadun Islam di sini malam ini.

Mengenai pilihan raya kali ini, Najib berkata, ia bakal menguji keupayaan BN dan parti komponen selepas Pilihan Raya Umum ke-12.

Menurutnya, selepas kalah di Permatang Pauh, BN berazam mencatatkan kemenangan sekali gus menandakan kebangkitan semula parti ke arah masa depan yang lebih cerah.

"Kuala Terengganu bukanlah Permatang Pauh dan kita tak akan benarkan sama sekali sejarah itu akan berulang lagi di sini," katanya.

No comments: