Thursday, November 20, 2008

Rentetan "Siapa Kata"

Baru-baru beberapa artikel keluaran blog ini telah di palam oleh few bloggers, termasuklah Piggy Singh. Beliau dengan sinisnya menghentam dan membuat characterisation yang begitu cynical, maliciously developed dan penuh Suul Dzon.

Terdapat tiga artikel yang diserang, pertama adalah my SWOT analysis on KJ, the second one adalah berkenaan Siapa Kata, and the last part was on Facebook group. Blog Padedoh pula ada menyiarkan tindakan Piggy Singh ini. I will handle the second part of the attacks kali ini.

Manakala Bro Jinggo ada menjawab serangan Piggy Singh itu and to Bro Jinggo – I say thank you. But to Piggy Singh, who continued with his attacks and, who labelled me as a lower grade lieutenant who had to seek a general to defend what I said or wrote – to him I say: I decide to defend or otherwise, and I personally observe the merits and demerits of doing so!

Nevertheless, saya patut berterima kasih pada Piggy Singh kerana telah mencermin dan menonjolkan pencapaian objektif gambar-gambar yang dipaparkan dalam artikel Siapa Kata.

The four photos tu sebenarnya dipilih, beserta tema ”Siapa Kata” bagi menzahir dan mencetus pemikiran tentang jurang antara personaliti persepsi dan personaliti realiti KJ. Sebagai mangsa fitnah dan tohmahan berterusan, KJ sekarang ini mengalami defisit dalam persepsi awam. Beliau dianggap dan dikatakan tidak peka terhadap persekitaran dan masyarakat, tidak perihatin dan bersama orang ramai dan elitis. Namun, berdasarkan gambar-gambar yang dipaparkan, kita tanya balik samaada apa yang ditohmahkan itu benar atau tidak? Kenapa Piggy tak ambil juga gambar KJ makan bawah pondok – mungkin kerana gambar itu begitu halus dan dalam maksudnya…

Apabila gambar-gambar dan tema itu dipaparkan, pastinya ada pihak yang kurang senang kerana bagi mereka personaliti KJ harus kekal stationary di dalam kotak dan belenggu negatif atas insentif dan keuntungan daripada kedudukan ini dalam bentuk sokongan relatif, samaada benefisiari nya saingan politik KJ, yang tak suka KJ, atau dari parti pembangkang. Jadi apabila melihat adanya gambar-gambar seperti ini pastinya mereka akan melatah, memperkecil, melondeh dan mengejek gambar itu sebagai lakonan atau drama politik murahan semata-mata.

Kenapa? Kerana:

[1] Mereka sedar bahawa memang terdapat jurang antara personaliti persepsi dan personaliti realiti KJ; di mana KJ ni sebenarnya tidaklah sepertimana yang diwar-war atau digambarkan oleh penyerang-penyerang peribadi beliau

[2] Usaha penjelasan dan pendedahan ini bakal menggugat keuntungan atau kepentingan mereka samaada dari segi politik atau dari utiliti kepuasan peribadi sebagai seorang yang tak sukakan KJ

[3] Serangan balas hendaklah di buat kerana jika tidak, pastinya penjelasan tadi boleh atau mampu, kalaupun tidak membuat konversi sokongan, tetapi, sekurang-kurangnya, menimbulkan tanda soal dan menjadi katalis kepada penilaian kritikal terhadap serangan yang dilontar ke atas KJ

Maka, atas sebab di atas, in a way, I was happy when I read the responses from Piggy Singh. Sebab ia menunjukkan bahawa memang ada impak gambar ini, sehingga terpaksa di buat respon.

Namun, saudara saudari pembaca lihatlah sendiri bagaimana gambar-gambar itu disusun aturannya dan diselitkan gambar KJ mengusap muka dengan lontaran ayat yang begitu sarcastic – apa makna dan nawaitunya? Ia adalah supaya pandangan persepsi positif mengenai KJ ditarik dan dirantai kembali menjadi negatif.

Itulah gambaran betapa rendah dan busuk hatinya manhaj penulis blog itu; atas kepuasan melihat dan menjana keburukan.

5 comments:

Anonymous said...

Well done bro!

Anonymous said...

apa lu merapu ni?hidup piggy!blahhhh la

Anonymous said...

anonymous no 2:

aik, sokong piggy nampak? terasa ker

Pejuang Bangsa said...

WEEL DONE BRO


sekarang ini piggy sigh seperti cacing kepanasan .Gambar ini mampu membuatkan persepsi negatif terhadap KJ boleh berubah ke positif.

tahniah Bro ,teruskan pendedahan mengenai realiti KJ sebenar sebagai YB Rembau .. apabila melihat gambar KJ makan nasi kampung bawah pondok ,abah saya cakap KJ ini seperti ketua pemuda cawangan kampung ..turun padang dan tidak kekok bersama org kg

hidup YB KJ

salam setiakwan

Pemuda IKS said...

Salam perjuangan,

SETIAKAWAN berbaur kronisme. BERANI BERUBAH!

Pergerakan Pemuda
UMNO Cawangan Taman IKS
Bahagian Batu WP

http://pemudaiks.blogspot.com